Hoe strooizout kopen je de winter door kan helpen

Strooizout kopen

Wanneer er in de winter sneeuw valt, leidt dit zonder twijfel tot ijs op de weg. Dit kun je merken aan het aantal ongevallen in het verkeer dat toeneemt en het feit dat je regelmatig voetgangers of fietsers ziet uitglijden op straat. Deze gladheid is enorm gevaarlijk voor iedereen.

Daarom wordt er, wanneer het kouder wordt, zout op de wegen gestrooid. Dit strooizout voorkomt het ijs op de weg en daarmee meteen ook de gladheid. Het strooien gebeurt door grote strooiwagens die zout bevatten in grote opslagruimtes. 

Maar er zijn ook genoeg mensen die zelf kiezen voor strooizout kopen. De strooiwagens rijden namelijk veel over de grote wegen, busbanen en soms fietspaden. Veel woonerven en straten hebben uiteindelijk toch last van het ijs. Daarom nemen veel mensen het heft in eigen handen en schaffen zij dit handige zout aan om hun opritten en stoepjes zo veilig mogelijk te houden.

De kenmerken van strooizout

Strooizout bestaat uit natriumchloride, een stof die ook bekend staat als NaCl. Het zout wordt uit de opslagruimtes gegooid en belandt op het (natte) wegdek. Hier vormt het, samen met het water, pekel. Pekel zorgt ervoor dat het vriespunt van water wordt verlaagd. Dit houdt dus in dat het minder snel bevriest en de kans op ijs op de weg afneemt.

Je kunt een aantal soorten strooizout kopen en onderscheiden van elkaar. Steenzout is de bekendste en wordt het meest gebruikt. Deze soort zout heeft een veel lagere CO2 uitstoot dan de andere soorten zout en is altijd direct gebruiksklaar. Daarnaast heb je ook nog zeezout en vacuümzout. 

Tegenwoordig wordt er ook vaak gebruik gemaakt van natzout. Dit is een zout wat vooraf al vermengd is met pekel. Dit versnelt het proces van het verlagen van het vriespunt en kan dus in een zeer snelle tijd ijs vermijden.

Strooizout kopen?

Zelf strooizout kopen kan je dus enorm helpen wanneer het gaat om het veilig houden van je eigen straat. Wanneer je van plan bent wat zout aan te schaffen, wordt het aangeraden om dit bij een betrouwbare strooizout groothandel te doen. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en weet je dat het zout je oprit daadwerkelijk droog houdt. 

Aangezien strooizout moet voldoen aan een aantal eisen en je niet zomaar met je keukenzout kan gaan strooien, zit je bij een gespecialiseerd bedrijf altijd goed. Veiligheid staat immers voorop!