1 persoons dekbedovertrek

slapen

Een nieuw dekbedovertrek kopen? Met deze 4 tips wordt het een succes

Het aanschaffen van een nieuw dekbedovertrek is iets waar eigenlijk niemand die van dekbedden met een overtrek gebruik maakt aan kan ontkomen. Door het gebruik en met name ook door veelvuldig wassen in de wasmachine is een dekbedovertrek namelijk nu eenmaal aan slijtage onderhevig. Evenwel vormt het kopen van een nieuw dekbedovertrek ook meteen een uitgelezen kans om je bed als geheel – en daarmee dus ook automatisch je slaapcomfort – van nieuw elan te voorzien. Dit doe je natuurlijk wel alleen als je een dekbedovertrek koopt van goede kwaliteit. Lees hieronder vier essentiële tips op basis waarvan jouw nieuwe 1 persoons dekbedovertrek zonder twijfel een succes wordt.

Groter dan je matras

Een fout die veel mensen schuilt ‘m jammer genoeg in misschien wel de belangrijkste tip die we hier geven, namelijk in het formaat van het dekbedovertrek. Velen zijn in de overtuiging dat je een dekbedovertrek moet komen dat hetzelfde formaat heeft als je matras. Weliswaar staat natuurlijk niets je in de weg dit te doen, maar als je de hoogste mate van comfort nastreeft, dan is dit geen goed idee. 

Je moet je bedenken dat om uiteenlopende redenen een dekbed, en daarmee ook het dekbedovertrek, kan verschuiven tijdens de nacht. Als je dekbed en het overtrek dan slechts precies groot genoeg zijn, dan lig je op een gegeven moment onherroepelijk gedeeltelijk in de ‘open’ lucht. Je zult het dan plotseling kouder krijgen waarna je waarschijnlijk even wakker wordt. Niet echt ideaal dus! 

Je kunt het hierboven beschreven zeer eenvoudig voorkomen, en wel door simpelweg een dekbed en een dekbedovertrek te nemen die breder zijn dan je matras. Heb je bijvoorbeeld een matras van een meter breed? Dan mogen je dekbed en het overtrek gerust 140 centimeter breed zijn. Aan beide kanten kunnen deze objecten dus prima een centimeter of twintig uitsteken. 

Prettig en zacht materiaal

Gedurende de nacht maakt je huid enorm veel contact met het dekbedovertrek. Naast de correctheid van de afmeting is het materiaal dan ook de belangrijkste factor van dit product. Het moet eenvoudigweg goed, zacht en comfortabel aanvoelen. Zo niet, dan gaat de kwaliteit van je nachtrust eronder lijden.

De beste graadmeter wat dit betreft wordt in principe gevormd door je eigen ervaringen van weleer. Probeer je dus even goed te bedenken welke dekbedovertrekken uit het verleden je prettig vond aanvoelen en probeer een nieuw exemplaar aan te schaffen dat uit dezelfde stoffen bestaat. 

Los van bovenstaande is het goed om te weten dat katoen en linnen het hoe dan ook vaak goed doen als basismateriaal van een dekbedovertrek. Linnen en katoen hebben namelijk goede kwaliteiten als het gaat om ventilatie en het reguleren van vocht. Het verschil tussen deze twee stoffen zit ‘m vooral in de stevigheid en duurzaamheid. Linnen is hierbij een stuk sterker, waardoor een dekbedovertrek van linnen een stuk langer mee zal gaan.

Een andere geliefde optie is een dekbedovertrek van satijn. Satijn kun je zien als de wat meer chique variant van katoen. Daarnaast is flanel voor sommige mensen een uitstekende optie. Dit geldt vooral voor mensen die het in de nacht vaak koud hebben. Flanel is dan ideaal, want deze stof zorgt ervoor dat opgebouwde warmte goed behouden blijft.

1 persoons dekbedovertrek

Passende aanvulling op al aanwezige kleuren

Wanneer je je dekbedovertrek helemaal over je bed heen legt, dan neemt het een behoorlijk oppervlak in beslag. De kleuren van het overtrek zijn dan ook dominant aanwezig in je slaapkamer. Je zou er dan ook goed aan doen om te zoeken naar een dekbedovertrek waarvan de kleuren goed bij de al aanwezige stijl en kleuren passen. Uiteraard kun je door meerdere dekbedovertrekken in huis te hebben hiermee ook flink variëren. Zo kun je in bepaalde perioden kiezen voor lichte en levendige kleuren, terwijl je op andere momenten juist kiest voor een wat meer rustgevende setting in je slaapkamer. 

Aanvullende kwaliteiten

Mensen die van een dekbed met een dekbedovertrek gebruik maken weten er alles van: de kans dat dit dekbed in het overtrek gaat verschuiven is erg groot. Om dat kleine ongemak te voorkomen zijn dekbedovertrek met verschillende aanvullende kwaliteiten uitgerust. Een zogeheten dubbele doorlopende instopstrook is er hier een van. Dit is een soort verlengstuk van het overtrek en kun je bij uitstek tussen het matras en het bedframe steken. Zo blijft het geheel goed op z’n plek. Een andere optie wordt gevormd door een dekbedovertrek met bijvoorbeeld knopen aan de achterkant.